De Finse westkust is een zon zekere bestemming en kan daardoor soms Mediterraans overkomen. Van heel Finland hebben de Aland eilanden de hoogste temperaturen. Op jaarbasis ligt de gemiddelde temperatuur ongeveer anderhalf tot twee graden hoger dan de zuidwestkust van het land. Dit is mede te danken aan de invloed van het warme zeewater.

Combineer daarom een vakantie in Finland of Zweden zeker met een bezoek aan de Åland eilanden. Deze eilandengroep kent wel 20.000 eilanden waarvan er slechts 6757 een naam hebben en waarvan maar een klein deel is bewoond is. De Åland eilanden liggen in de Baltische Zee, tussen Zweden en het vasteland van Finland. Het heeft z’n eigen vlag, eigen postzegels en eigen kentekenplaten. Op het grootste eiland ligt de hoofdstad Mariehamn en daar wonen 10.000, van de in totaal 25.000 bewoners van de eilanden.

Uniek stukje Europa

Deze archipel vormt een autonoom gebied binnen Finland waar Zweeds de voertaal is. Het bezit van de eilandengroep vormde in het verleden regelmatig aanleiding tot strijd tussen Zweden, Finland en Rusland maar tegenwoordig is het een vredig en gedemilitariseerd gebied. De bewoners van de Åland eilanden (spreek uit als olland) spreken Zweeds maar behoren toe aan Finland.

Åland

Vanwege het zonnige en milde klimaat is Åland dé plek om te genieten van een heerlijke nazomer. In september worden er oogstfeesten gehouden en op elke boerderij of markt is er van alles te vieren en te proeven. Åland is ook onder Nederlanders een populaire vakantiebestemming, zowel in de winter als in de zomer. Wist u overigens dat u hier belastingvrij kunt winkelen? Zo wordt het wel heel aangenaam om leuke souvenirs mee naar huis te nemen!

Misschien een idee om een bijzondere vakantie naar Åland te boeken bij de volgende aanbieder: ANWB Reizen